perjantai 10. toukokuuta 2013

Vampyyrit ja Twilight vampyyrit

Tätä olen miettinyt jo pitkään, mutta ei ole tullut mieleen kirjoittaa ajatuksia tästä asiasta blogiin. Minulla on siis ajatuksena tässä kirjoittaa Twilightin kopioimisesta ja muusta. Kun kaikki varmaan tietävät miten monet ovat kirjoittaneet vampyyreista. Jos kerran on paljon tarinoita sellaisista vampyyreista, jotka tuhoutuvat auringossa, eikä sitä pidetä kopiointina ties mistä kirjasta, niin miksi sitten minua pidetään sellaisena kirjoittajana, joka kopioi Twilightia, koska minun vampyyrini juovat eläinten verta, eivätkä tuohoudua auringossa, ihan niin kuin Twilight vampyyrit!! Tämä on mietityttänyt minua pitkään, enkä osaa keksiä syytä, että miksi anonyymit lähinnä sanovat minulle tällaista. Vain Dee ja Susi ovat nähneet minun fantasiatarinani, joka on juuri nyt kustantamoissa ja yksi kustantamo ei ole vastannut. Pidän sitä todennäköisimpänä, että jos vielä muokkailen kässäriäni, niin ehkä saan sen läpi joskus siellä. Paitsi, että luin yhdeltä sivustolta, että pienet kustantamot uskaltavat kokeilla tuntematonta kirjoittajaa, että olisiko hänen kirjoituksistaan myytäväksi kirjaksi. Minä en kyllä vähään aikaan lähetä pieneen kustantamoon mitään. Niin iso pettymys se pienen kustantamon hylsy oli, että taitaa jäädä seuraavaan kustantamokierrokseen.
Mutta siis karattiin aiheesta jälleen kerran. Onko teillä lukijoilla mitään sanottavaa tähän kopioimisasiaan? Minua kun on jäänyt häiritsemään tämä asia. Kiitos, jos pohditte minun kanssani tätä vähän. :)

33 kommenttia:

 1. vastaus on Ilmiselvä. auringossa tuhoutuvat vampyyrit ovat kansanperinnettä, kuten ihmissudet tai merenneidot. Merenneidoilla on kalan pyrstö, se on fakta. Samoin vampyyrit tuhoutuvat auringossa, sekin on fakta. Meyer teki kirjaansa vampyyrin, jollaista ei ole missään muualla, ja sen vuoksi sen varastaminen/kopiointi on väärin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Okei. No tähänkin on sitten saatu vastaus:D

   Poista
  2. Ei muuten pidä paikkaansa, jo aikoja sitten kirjallisuudessa ja kansanperinteessä on ollut vampyyrejä, jotka eivät tuhoudu auringossa. Tämä on fakta. :) (Olen perehtynyt aiheeseen.)

   Poista
  3. Eli, eivät ole Meyerin keksintöä nuo vampyyrit sinänsä.

   Poista
  4. Jep, todellakaan Meyer ei keksinyt ensimmäisenä. Houkutuksen jälkeenkin on tullut aurinkoa kestäviä vampyyreitä. Eli ei hätää, K. :)

   Poista
 2. *kädet ylhäällä antautumisen merkiksi*

  noh, minähän en sinun vampyyreistasi tiedä, KK, mutta nämä ovat ominaisuuksia, joita ei muilla kuin Meyerin vampyyreilla ole:
  *ylimaallinen kauneus
  *nopeus
  *syö eläinten verta
  *SÄIHKYY auringossa
  *erityiskyvyt (kuten ajatusten lukeminen)
  Eli siis, kyllä, myönnän että "auringossa tuhoutumattomat vampyyrit" oli ehkä huono tiivistelmä tälle kaikelle, mutta silti. Ja jos sinun vampyyrisi eivät ole sellaisia, silloinhan kaikki on okei :)

  Hei, täällä kun on vampyyri-ihmisiä, niin olen jo pitkään miettinyt tätä asiaa, ihan mielenkiinnosta :D
  eli missä kaikissa eri kirjoissa vampyyrit ja ihmissudet ovat nokikkain? Muissa kuin twilighteissa, siis.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anonyymi, en tiedä oletko ihan tosissasi vai et väitteittesi kanssa, mutta eiväthän nuo Meyerin keksimiä juttuja ole - kirjallisuudessa on yleistä kierrättää samoja aineksia. Eikä se ole kiellettyä. Okei, vampyyrien säihkymisestä en tiedä, se saattaa olla Meyerin keksintöä.

   Mutta ylimaallinen kauneus - onhan näitä yliluonnollisen kauniita vampyyreja muillakin. Esim. Charlaine Harrisilla, jonka Sookie Stackhouse -kirjasarja alkoi monta vuotta ennen kuin Meyer kirjoitti oman sarjansa. Tässä taitaa myös olla jonkin verran vampyyrien ja ihmissusien vastakkainasettelua.

   Harrisinkin vampyyrit ovat nopeita.
   Ja eläinten verta juovia vampyyreja on myös ollut kansantarinoissa. Erityiskyvyt - eivät mitään Meyerin keksintöä nekään. Hyvin useissa tarinoissa vampyyrit osaavat esim. lukea ajatuksia. (Esim. Harrisilla.)

   Eli, samoja elementtejä fantasiakirjoissa pyöritellään. Pääasia on, että käsittelee niitä jotenkin niin, että kokonaisuus on omaperäinen. :)

   Poista
 3. Hyvä on, antaudun viisaampien edessä. :) Olen samaa mieltä tuosta, että KOKONAISUUS ratkaisee. Minua lukijana häiritsisi, JOS kokonaisuus olisi sama kuin meyerillä. Se tuntuisi kopioinnilta, koska "meyer-vampyyrit" ovat nyt pinnalla. Olen pahoillani jos olen aiheuttanut ärtymystä jollekulle, joten en ala väittelemään enempää :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jo se ettet kehtaa vastata tänne omalla nimelläsi kertoo kaiken olennaisen aikeistasi. Lopetahan jo toisen tahallinen kiusaaminen!

   Ei kukaan kirjoittaja avaudu kirjansa sisällöstä täysin avoimesti blogissa. Ja saman genren kirjoissa on aina samoja elementtejä, eikä Katsun tarvitse alkaa selittää sinulle tai kenellekään muulle miten hänen ideansa eroavat muista.

   Vaikka pintapuolisia yhtäläisyyksiä olisikin, sinä tai minä emme ole lukeneet hänen kirjoittamaansa, emmekä voi tätä sisältöä blogin perusteella arvioida.

   Bee jo avasikin edellisen kommenttisi virheellisiä argumentteja. Kaikki listan ominaisuudet ovat yleisiä vampyyrigenressä. Auringossa hohtava vampyyri on Meyerin ainoa keksintö.

   Poista
  2. Ja vaarnako on sinun oikea nimesi? Sitä paitsi tämän blogin perusteella "Katsun" vampyyrit ja koko kirjan juoni kuulostaa melkolailla twilightistä matkitulta, vaikka vampyyreillä oliskin samoja piirteitä myös muissa kirjoissa. Ja on myös totta, että nyt kun Meyerin vampyyrit ovat pinnalla ei "Katsun" kirja saavuttaisi kovinkaan suurta suosiota.

   Ja itse voitte lopettaa anonyymi-paran kiusaamisen, hänen kommenttinsa oli asiallinen, ja täyttä totta. Jos ette kestä kritiikkiä ja arvostelua, on turha haikailla kirjailijaksi.

   Poista
  3. Ihan kuin sinä taas tietäisit kaikesta kaiken. Te ilkeät anonyymit ootte just tuollaisia, että luulette tietäväinen käsikirjoituksestani kaiken, vaikka ette ole lukeneet käsikirjoituksestani riviäkään. Kuinka säälittävää.

   Poista
  4. Sinä puolestasi voisit opetella kirjoittamaan kunnollista suomenkieltä!! Jos joku on säälittävää niin sinun kirjoituksesi. >:P

   Poista
 4. Katsu, suosittelisin anonyymien kommenttien blokkausta bloggerin asetuksista. Ilkeilijöitä tuntuu olevan sen verran liikkeellä, että säästyt mielipahalta, jos estät heidän kommentointinsa.

  Jos kopiointiasiat alkaa mietityttää, niin kannattaa listata yhtäläisyydet ja eroavaisuudet. Siinä saa konkreettisen näkymän siihen miten tuoreesti aihetta käsittelee. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mikä se sellainen kirjailija on, joka ei kestä kritiikkiä? Jokaista kirjaa tullaan arvostelemaan, ja jokainen kirjailija tulee saamaan myös negatiivistä palautetta. Siihen todella kannattaa yrittää tottua, jos mielii kirjailijaksi.

   Poista
 5. Tämä ei nyt varsinaisesti liity anonyymin kommentteihin, vaan genren pohdintaan ylipäätään. On tyypillistä, että tietyillä fantasia- ja satuperinteen hahmoilla on ominaisuuksia, jotka määrittävät hahmoa. Vampyyrit ovat Meyerin myötä tulleet varsin tunnetuiksi ja suosituksi ja kyseinen kirjasarja määrittää aika pitkälti paranormaalin romantiikan genren.

  On kuitenkin ihan fakta, että Meyer ei ollut ensimmäinen kirjailija, joka popularisoi seksikkäät, kauniit ja kiehtovat vampyyrit. Muistaakseni Vampyyripäoväkirjat on julkaistu jo joskus 90-luvun alussa, Been mainitsema True Blood ja onhan näitä. Kukin kirjailija käyttää kansanperinteen elementtejä, mutta perinne myös elää, jokainen tarina tuo jotakin uutta. Jokainen hyvä tarina.

  Muutaman yhtymäkohdan perusteella on vaikea sanoa, koska kirjoittaja kopioi, koska uudistaa perinnettä ja käyttää kerronnassaan tuttuja elementtejä omalla tavallaan. Minusta on väärin puhua varastamisesta tai kopioinnista, jos kirjoittaja hyödyntää jo olemassaolevaa hahmotyyppiä. On mahdotonta kirjoittaa niin, ettei omassa tekstissä olisi jälkiä siitä mitä on nähnyt, kokenut ja lukenut. Kopioiminen on tietysti turhaa, koska se ei luo mitään uutta, mutta eikö olekin niin, että kirjoittamaan oppiminen on pitkä prosessi, jonka aikana tulee etsittyä sitä omaa polkua ja kokeiltua erilaisia juttuja...

  VastaaPoista
 6. Minusta anonyymin kommentti ei ollut ilkeä ja pistetty sen takia, että voisi aiheuttaa mielipahaa jollekin. Se oli hänen oma mielipiteensä, ja KK pyysi niitä kirjoittamaan, joten antaahan olla tuo ilkeilijäksi nimittely, jos sopii.
  Ja KK, toivottavasti kirjasi julkaistaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huomautus vain, että minua yleensä kutsutaan Katsuksi tai K:ksi. Mutta ei tuo KK huonokaan ole ;)

   Niin ja minäkin edelleen toivon, että jonakin päivänä saan kirjani läpi. Hyvä, että minulla on monia täällä blogimaailmassa, jotka toivovat samaa. :)

   Poista
 7. Hyvänen aika minkälaisen keskustelun olette jo saaneet aikaiseksi! Ihan yllätyin kun luin nämä kaikki kommentit!

  Minäkin aloin olla eri mieltä tuon anonyymin kanssa, koska ensinnäkin Meyer ei ole keksinyt sitä, että vampyyrit juovat eläinten verta. Olen lukenut wikipediasta, että ihan kaikenlaiset vampyyrit tulevat toimeen eläinten verellä, joten se ei todellakaan ole Meyerin keksintöä.
  Sitten sanoisin, että minun vampyyritarinoissa vampyyrini ovat kauniita ja se on ihan totta myös, että kaikki vampyyrit ovat kauniita. Joten sekään ei ole Meyerin keksintöä. Olen minäkin jonkin verran onneksi perehtynyt vampyyreihin. :D
  Vaarna sinä olet ihan oikeassa siinä, etten kaikenmaailman anonyymeille täällä blogissa kerro tarinoideni juonia. Sehän olisi ihan hölmöä jos niin tekisin!
  Listaan varmaan jossain vaiheessa eroavaisuudet ja yhtäläisyydet. Ja totta se kokonaisuus on tärkein. Jos olen kokonaisuuden tarkoituksen ymmärtänyt oikein, niin eikös se ole tärkeintä, että juoni on erilainen? Eli vaikka olisikin niin, että tarinassani tavallinen 17-vuotias tyttö rakastuu vampyyripoikaan, niin eihän se vielä mitään. Kunhan juoni on eri kuin Twilighteissa.
  Sitä minäkään en tiennyt, että on muitakin vampyyritarinoita, joissa vampyyrit eivät tuhoudu auringossa. Hyvä tietää tämä, koska olen pelännyt, että ainakin se on kopiointia. Mutta ei se varmaankaan sitten ole.
  Hyvä juttu, että tämä aihe puhutteli. Ja hyvä, että viimen sain aikaiseksi kirjoittaa asiasta tänne, niin te saitte kertoa kaiken tietämänne vampyyreista. Jopa minä opin tänään jotain uutta teiltä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vampyyripäiväkirjassa oli muistaakseni sormus, joka vaikutti niin, että sitä käyttävä vampyyrinei kärähtänyt auringonvalossa ;)

   Poista
  2. Okei. Itse olen lukenut melkein loppuun sen Korpinmusta kirjan, mutta siinä kirjassa ei tullut esille mitään tuollaista. Jos lukisin niitä muita osia, niin varmaan niissä esiintyisi tuo sormuskin. :D

   Poista
 8. Täytyy sanoa että suuri osa tuon ensimmäisen anonyymin kommenteista olisi voinut olla minulta. Suhtaudun kielteisesti Meyerin vampyyreihin ja kirjoihin yleensä, mutta tämä postaus sai minut pohtimaan sitä, miksi. Etenkin anonyymin toinen kommentti, koska sitä lukiessani hyppäsin heti puolustuskannalle, että eihän tuosta ollut totta kuin säihkyminen.

  En ole lukenut Twilight-sarjaa. En ole myöskään nähnyt elokuvia, olen nähnyt vain sen pilailuelokuvan Vampires Suck. Samoin olen lukenut blogin, jossa eräs mies lukee Twilight-sarjan ja kommentoi jokaisen luvun jälkeen sitä blogissaan. Hän postasi välillä otteita kirjasta ja niiden perusteella, sekä tietysti hänen omien ajatustensa, olen luonut kuvani Twilightista.

  Ymmärtääkseni Meyer ei ollut aikaisemmin oikein kirjoittanut. Minusta hän ei osaa kirjoittaa. Esim. hän ei luota lukijan kykyihin ymmärtää mitä mahtaisi olla tapahtumassa vaan hän vihjailee siitä aivan liian selkeästi. Foreshadowing on siis ehkä yksi suurimmista asioista, joka on pielessä hänen teksteissään. Teksti on muutenkin todella ennalta-arvattava. Tein joskus aikoinaan jonkun facebookissa kiertävän testin "tunnetko Twilightin" tai jotain vastaavaa. Siinä kysyttiin sellaisia kysymyksiä kuten missä päähenkilöt suutelivat ensimmäistä kertaa kirjassa, ja missä elokuvassa, ja miten he tutustuivat jne. En tässä vaiheessa ollut lukenut kirjasta otteitakaan, en sitä blogia, enkä nähnyt sitä parodiaelokuvaa. En edes tiennyt kuka Jacob oli mutta päättelin sen testin aikana. Silti tiesin kaikki vastaukset. Osasin helposti päätellä miten Meyer olisi kirjoittanut esimerkiksi suutelukohtauksen ja miten leffaväki olisi sen halunnut esittää. Sain tulokseksi testistä, että olen joku maailman suurin fani, ja nauratti hieman.
  Tarinan laadun lisäksi tekstin laatu on huonoa. Vaikuttaisi siltä kuin Meyerin teksti olisi päässyt täysin editoimattomana läpi julkaistavaksi.

  Tällaisiahan kirjoja on kyllä enemmänkin, Meyer ei missään tapauksessa ole ensimmäinen mielestäni huono kirjoittaja. Meyerin kirjoja olen pitänyt nimenomaan nuorten kirjoina sen vuoksi, että kuvittelin, että teinit eivät varmaan tällaisia huonouksia huomaa. Mutta sitten järkytyin kun yliopistokaverini lukivatkin Twilightia.

  Vampyyreistä sitten. Niiden kuuluukin olla voittamattomia. Tottakai ne ovat kauniita ja voivat jossain määrin lukea ajatuksia tai aavistaa asioita. Vampyyreita on mielestäni monia eri tyyppisiä eikä kaikkien tarvitse olla niin julmia ja verisiä kuin kansantaruissa. Suosittelisin kuitenkin lukemaan kansantarujakin vampyyreista, jotta tietäisit mitä kaikkia ominaisuuksia omat vampyyrisi perivät sieltä ja mitä eivät. Muistaakseni jonkun haastattelun mukaan Meyer oli myöntänyt ettei ole koskaan lukenut, eikä nähnyt elokuvia tai sarjoja niistä.

  Säihkyminen auringonvalossa häiritsee minua todella paljon. Jos vampyyrinsa haluaa päästää päivänvaloon, niin totta kai, siitä vaan. Itsekin jos niistä kirjoittaisin, saattaisin tehdä niin. Mutta sille pitää minun mielestäni olla joku syy. Esim. juuri jokin sormus, se on loistava ajatus. Tai että joillain heistä on erikoistaito olla tietyn aikaa auringossa. Tai että kaikki pystyvät, mutta vain siis tosiaan tietyn aikaa. Esim. eivät koskaan päivän kuumimpana aikana, tai ehkä he saavat ihottumaa jos ovat auringossa liian pitkään. (Toisaalta minun mielestäni myös sillä, ettei voi olla auringossa, on oltava looginen syy!)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä tykkään tosiaan elää sellaisen säännön mukaan että kirjoituksissani saa kyllä olla yksi selittämätön asia, esim. se, että vain verellä elävät vampyyrit pystyvät kaikkeen siihen mihin vaikka mitä muuta ravintoa tarvitsevat ihmiset, ja enempäänkin... mutta siis kaikki muu pitää selittää. Minusta kaikelle täytyy olla looginen tai vähemmän looginen selitys. Esim. jos kirjoittaisin vampyyreista, minun olisi luultavasti pakko keksiä uudelleen heidän toimintaperiaatteensa. Minun vampyyrini olisivat varmaan sellaisia, jotka imisivät verta, joka imeytyisi heidän verenkiertoonsa ja toimisi heidän oman verensä korvaajana. Tällöin heidän sydämensä sykkisivät ja keuhkotkin toimisivat (Sivumennen sanoen Meyerin kirjat ovat täynnä virheitä. Hänhän sanoo usein että vampyyrit eivät hengitä, ja sitten ainakin yhdessä kohdassa Bella laskeekin Edwardin hengenvetoja... tällaiset jutut olisi vähintään kustantajan pitänyt minusta huomata).

   Lisäksi on hölmöä laittaa vampyyrit sekstailemaan selityksittä, sillä esimerkiksi erektio toimii veren voimalla. Jos vampyyreilla ei ole omaa verenkiertoa vaan he syövät verta, niin ei silloin erektiokaan onnistuisi. Puhumattakaan siemensyöksystä, koska jos ihminen on kuollut niin missään ei valmistu uusia siittiöitä. Vampyyri ei voi saada biologista lasta vaikka seksi toimisikin.

   Tuleepa taas romaani. Keskustelen mielelläni tästä aiheesta, en halua leimautua miksikään Twilight-vihaajaksi, minusta ne kirjat on vain huonosti kirjoitettu, eikä mitään ole oikein mietitty loppuun asti. Tulee todella epäammattimainen kuva kirjoittajasta, ja siitä en pidä. Minusta hän olisi voinut tehdä otuksistaan jotain muuta kuin vampyyreita ja ihmissusia, mutta tarina luultavasti toimii ihan viihteellisenä sinänsä. Itsekin tykkään lällyistä rakkaustarinoista joten en minä mitenkään pidä Twilightin lukijakuntaa siinä mielessä hölmöinä. Sen verran jotenkin ajattelen, että hyvä kirjoittaja osaisi kyllä lukea virheet huomaten. Twilightin lukeminen voisi siinä mielessä olla hyvää harjoitusta, että huomioi virheet ja miettii miten itse tekisi paremman. Siinäkin mielessä samantyyppisen vampyyrisaagan kirjoittaminen olisi hyvää harjoitusta, koska siinähän itse korjaa virheet mitkä on muualla huomannut.

   Jos nyt puhutaan sinun tekstistäsi, niin siitähän en tosiaan voi sanoa paljon mitään koska en ole sitä lukenut. Ymmärtääkseni siinä on paljon samaa kuin Twilighteissa, mutta jos se eroaa tarpeeksi, niin kuin puheistasi päätellen eroaakin, se olisi varmaan aika suosittu Twilight-fanien keskuudessa... tai näin kuvittelisin. Että fanit tykkäisivät toisesta samantyyppisestä kirjasarjasta. Juoni ei edes mielestäni ole tärkein. Tärkeintä on mielestäni se, kuten tuolla aiemminkin sanoin, että sinun täytyy luoda maailman logiikka itse. Eli vampyyrisi saavat mielestäni olla vaikka tasan samanlaisia kuin Meyerillä, säihkyäkin, mutta vain jos sille on loogiset selitykset, ja tärkeintä vielä siinäkin se, että nämä selitykset eroavat esimerkiksi juuri Meyerin selityksistä. Silloin otukset ja maailma ovat selvästi omiasi.

   Samoin logiikka täytyy löytyä muualtakin. Jos tosiaan teet listan yhtäläisyyksistä ja eroavaisuuksista, neuvoisin käymään yhtäläisyydet tarkkaan läpi. Siten, että selität jokaisen yhtäläisyyden syyn. Miksi tarinasi sankaritar on 17 (jos siis on)? Miksei esimerkiksi 15 tai 19? Tällaisia kysymyksiä sinun on kysyttävä (ei tietenkään jos syy on selvä, esimerkiksi se että hänen täytyy olla vielä koulussa ja juuri vaikka lukion tokalla. Jos syynä on vain kotona asuminen, hän voisi hyvin olla vaikka 23, ja jos syynä olisi lukion loppupuolella oleminen, hän voisi olla vaikka 19 tehden lukiota neljään vuoteen tai koska hän on joskus kerran jäänyt luokalle). Mielelläni autan myös esimerkiksi tällaisen listan purkamisessa ja selitysten keksimisessä, samoin kun olen tarjoutunut auttamaan blokkien yli pääsemisessä ja ongelmakohtien avaamisessa muuten. :)

   Poista
  2. Suosittelen siis että teet tuollaisen listan ja suunnittelet maailman ja hahmosi ikäänkuin uudestaan ihan selkeästi omiksesi niin silloin ei ainakaan omassa päässäsi ole epäilyksen hiventä. Minusta joskus kirjoittaessa tuntuu siltä, että olen ehkä lukenut samanlaisia juttuja aiemmin. Sitten vaan selvittämään mistä tunne johtuu ja korjaamaan maailma ja sitten korjaamaan itse teksti. Tärkein pointti tässä on ehkä se, ettet itse välttämättä huomaa ongelmakohtia! Vaarna auttoi minua jokin aika sitten koeluettuaan erään romaanikässärini. Hän huomasi kuinka monta asiaa oli selvästi liian samankaltaisia erään jo julkaistun kirjasarjan kanssa. Olin itsekin sitä mieltä että jokin on vähän vinossa, etenkin jos itsellenikin tulee välillä mieleen tuo kirjasarja, mutta en osannut sanoa mistä oli suoraan kyse. Nyt kun lähden kesällä editoimaan tuota tekstiä, tiedän tasan mistä aloittaa: suunnittelen koko maailman tietyllä tapaa uusiksi, korjaan epäkohdat ja teen siitä selkeästi täysin omanlaiseni.

   Okei, lopetan tämän kommenttiromaanin kirjoittamisen tähän. Toivottavasti sinulle ei tullut sellainen olo, että syytän sinua jostain tai pidän sinua hölmönä koska pidät Twilightista. Se ei todellakaan ollut tarkoitus, vaan ilmaisen vain omia mielipiteitäni ja tiedostan myös sen, että koska en ole lukenut Twilighteja kokonaan, vaan vain otteita, en voi hyökätä niitä vastaan täysin. Oma mielipiteeni niistä on se, että niiden maailmaa ei ole rakennettu kunnolla eikä edes juonta mietitty ihan loppuun asti. Mutta tämä on minun mielipiteeni ja siinä se. Ja sitäpaitsi olen sitä mieltä, että koska sinä tiedät millainen Twilight on, voit helposti kirjoittaa omasta vampyyrikirjasarjastasi paljon paremmankin!

   Poista
  3. Annoit minulle paljon miettimisen aihetta. Itse kun olen ajatellut kaikkea mikä Twilighteissa on hyvää, niin olen huomannut että Meyer on suunnitellut jatko-osat hyvin, koska Meyer tietää selvästi mihin hän tarinaa kuljettaa. Olen koko ajan miettinyt sitä, että miksen minä tiedä mihin suuntaan itse olen menossa. Minulla pitäisi olla suunniteltuna kaikki, mutta en osaa suunnitella. Meyer on ainakin vähän suunnitellutkin. Ainakin enemmän kuin minä! :D
   Hyvä neuvo tuo, että mietin tarkkaan minkälaisia vampyyrini ovat. Minulla ei selkeästi ole ollut selvillä minkälaisia he ovat, koska mietin kopioinko Twilightia vai en. Juuri tuo säihkymisjuttu on mietityttänyt minua. Minkälainen eroavaisuus niillä sitten voisi olla, että saisin omaperäiset vampyyrit tarinaani. En ole vieläkään saanut vastausta. Sormus on minunkin mielestä hyvä keksintö. Oletko kuullut tai onko kukaan kuullut siitä Yön talo sarjasta, jossa vampyyrin huomaa siitä, jos on sellainen puolikuu merkki otsassa? :D Silloin kun luin sitä sarjaa, se kuulosti niin nerokkaalta. Nyt en oikein enää tiedä. Itse en sitä käyttäisi omissa tarinoissani. Mutta minun pitäisi keksiä jotain muuta. Jos mietin tätä asiaa enemmänkin nyt vaikkapa parin viikon päästä, niin ehkä minä sitten keksisin jotain.
   Sitten se logiikka kysymys ja ikä. Olen miettinytkin tuota ikää. Vampyyrisarjani päähenkilö on 17-vuotias ja lukion ekalla. Hän siirtyy lukion toiselle luokalle joskus, kunhan vain pääsisin sinne asti jossakin vaiheessa. Mutta ainakaan 4:ssa se ei varmaan siirry. Täytyy nyt sitäkin miettiä, kunhan keksin niihin muihin ongelmiin ratkaisut. Esimerkiksi juuri siihen ihoasiaan.
   Minäkin olen tuota miettinyt, että kunhan nyt keksin miten tarinan juoni olisi tarpeeksi hyvä ja saisin kaikki ongelmakohdat karsittua pois, ehkä joku vielä kiinnostuu tästä. Toivoisin kovasti että kehittyisin niin hyväksi editoijaksi, että vielä joku päivä saisin tämän kässärin läpi kustantamoissa.
   En minä ainakaan pidä sinua Twilight vihaajana, en saanut sellaista kuvaa ainakaan. Huomasin vain, että et pidä Meyerin tavasta kirjoittaa.
   Jos tosiaan kirjoittaisit vampyyreista, niin ainakin minä lukisin mielelläni tuollaista vampyyritarinaa, koska olet selvästi kokenut kirjoittaja. :)
   Minä en itse ole tehnyt mitään Twilight tuntemustestiä, mutta täytyypä kokeilla joskus. ;)
   Minusta olisi mielenkiintoista lukea sitä blogia, mistä kerroit tuossa aikaisemmassa viestissäsi. Voitko linkata sen minulle? ;)
   En tiedä mistä voisin löytää esimerkiksi sellaisia kirjoja, joissa olisi kansantaruja vampyyreista. Olen itsekin miettinyt, että minun pitäisi, mutta en ole löytänyt mistää juuri niistä kertovia kirjoja. Ja netistä ei ole ollut mitään hyötyä. :(

   Oho, tulipas minullakin hirveän pitkä romaani tästä kommentista. En tiedä muistinko kaikki kohdat kommentistasi kommentoida, mutta tästä kyllä tuli jo ihan tarpeeksi pitkä kommentti. :D

   Poista
  4. Se on tietysti hyvä pointti, että kirjasarjan kirjoittajana hän on ilmeisesti onnistunut siinä, että tarina pysyy kasassa ja jatkuu hyvin. Sellaiselle, jolle oma suunta ei ole varma, tämä on varmasti iso pointti. Minä yleensä kirjoitan tarinaa suunnitellessa luku kerrallaa ylös mitä tulee tapahtumaan ja sitten kirjoittaessa minulla on koko ajan selkeä punainen lanka mitä seurata. Eikä haittaa jos siitä poiketaan vähän, mutta alku ja loppu on aika selkeät... ja sitten jos seuraavaa osaa lähtee tekemään niin se pitää sitoa siihen lankaan ja jatkaa sitten omana punaisena lankanaan eteenpäin. Tämä on ehkä yksi tapa nähdä asia. Joskus kirjoitan niinkin että vain alan kirjoittaa ja suunnitelmat ilmestyvät pikkuhiljaa, mutta silloin usein vaikeuteni onkin se etten tiedä mihin lopettaa vaan tarina jatkuu ja jatkuu mahdollisten lopetusten jälkeenkin.

   Todella hyvän jatkumon sarjoista esimerkkeinä voisi pitää ihan klassikoita: Taru sormusten herrasta, Harry Potter... oikeastaan mikä tahansa kirjasarja joka on saanut suuren suosion on minsuta tutkimisen arvoinen. Harry Potterissa sarjamielessä katsottuna kirjailija on onnistunut todella hyvin, sillä Harry on sarjan alussa 11-vuotias ja lopussa 17-18, ja kirjasarja kasvaa hänen mukanaan. Ensimmäiset kirjat sopivat lapsille, mutta viimeisiä en missään tapauksessa antaisi lapsen lukea. Itse luin ne kaikki todella hyvässä vaiheessa sillä ne ilmestyivät juuri niihin aikoihin kun olin itse suunnilleen saman ikäinen kuin Harry aina joka kirjan mukana. Tarina myös toimii ihan mielettömillä tavoilla: viimeisessä kirjassa tärkeiksi tulevia juttuja on mainittu ihan ekoista kirjoista lähtien. Ymmärtääkseni, jos Meyer tekisi näin, hän samalla vihjailisi koko ajan että tämä asia tulee vielä olemaan tärkeä, mutta Rowling taas ei, vaan luottaa lukijaan, joka sitten kokee mielettömiä tunteita tajutessaan jonkin mitättömältä tuntuvan maininnan ykköskirjan ekassa luvussa vaikuttavan suoraan kirjassa kolme... siinä on mielestäni mahtava esimerkki kirjasarjasta.
   Ylipäätään voisin sanoa että vaikka ihailisi suuresti yhden kirjailijan taitoja, kannattaa ehdottomasti lukea myös paljon muita. Jos mietit sarjan kirjoittamista, lue paljon erilaisia kirjasarjoja ja pidä silmällä asioita jotka sitovat uudet kirjat edellisiin.

   Mietin juuri tuota että en ole ehtinyt lukemaan ilkeiden anonyymien kommentteja täältä, mutta olet niihin posteissasi viitannut ja kivenkovaan pistänyt vastaan että et kopioi Twilightia. Twilight on kuitenkin selvästi sinulle aika tärkeä kirjasarja ja minusta se, että itse puolustelet asiaa noin paljon vaikuttaa siltä että huomaat kyllä miksi joku voisi väittää sinun kopioivan. Siksi sitä kannattaa miettiä tarkkaan, tai lähinnä sen oman maailman rakentamista. En usko että kopioit, ja jos vaikka joku asia onkin samankaltainen, se ei varmasti ole sitä tietoisesti. Miksi kukaan kirjoittaisi uudestaan jotain mitä on jo lukenut?

   Puolikuun merkki otsassa kuulostaa todella mielenkiintoiselta jutulta! Että ulospäin vampyyrit olisivat muuten tavallisia ja voisivat olla päiväsaikaan ulkona jne, mutta jostain ne sitten tunnistaisi... Minusta olisi ehkä siisteintä jos vampyyrit voisivat olla ihan iloisesti päivänvalossa ja jos joku ihmettelee, sanoisivat sen olevan legendaa etteivät he pystyisi... mutta se mikä sitten paljastaisi heidät olisi se, että vampyyrit eivät näy peilissä eivätkä valokuvissa. Eli esimerkiksi ikkunasta heijastuisi vain kaikki muut muttei se vampyyri. Se olisi aika siistiä. Vaikka siihenkin pitäisi kyllä selittää miksi. Siksikö vain että hän on kuollut? Jotenkin hän olisi sitten pelkkä henki... tai ehkä hän tarvitsee verta näkyäkseen peilissä? :D

   Poista
  5. Minun mielestäni sinun ei kannattaisi keskittyä juoneen nyt editoidessasi, vaan ehkä enemmänkin juuri siihen että tarkistat kuinka maailma, hahmot ja vampyyrit on suunniteltu ja miten ne kaikki loogisesti sopisivat yhteen. Sen jälkeen jos juoni ei tunnu enää sopivan hyvin, sitä voi tarkistaa. Editointikertoja on joskus kymmeniä ennen kuin tarina vaikuttaa oikeasti omastakaan mielestä tarpeeksi hyvältä. Itse ainakin editoin useasti aina! Harjoituksella sitä hyväksi editoijaksi kuitenkin kehittyy ;)
   Yksi asia mikä itseäni häiritsee on se, miten jotkut kirjailijat ottavat vampyyrit ja ihmissudet osaksi maailmaansa, pistävät ne sotaan keskenään ja liimaavat siihen jonkun juonen päälle. Ensimmäinen asia mitä alan ihmetellä on se, miksi juuri vampyyrit ja ihmissudet? Miksei sitten myös merenneidot ja yksisarviset? Millä perusteella tarina rajataan vain näihin? Kirjoittaja pääsee joskus tästä ongelmasta mainitsemalla muitakin ”taruolentoja” siellä täällä, mutta minusta tämäkin pitäisi jollain tapaa selittää... tai kaikkeahan ei aina tarvitse kirjoittaa sinne tekstiin, mutta olisi tärkeää olla joku taustatietovihko vaikka, mihin voisi laittaa tämän selityksen, koska sitten kun itse tiedät sen, kirjoitat siitä osia automaattisesti tekstiin, ja maailma vaikuttaa luonnollisemmalta kun se on sinulla paremmin hallussa.

   Tässä on linkki siihen blogiin. Se on tosiaan kirjoitettu englanniksi, kirjoittaja on amerikkalainen. Kirjoittaja on myös lukenut muita kirjoja ja kirjoittaa niistä samalla tavalla blogeja. Pitää kyllä sen verran varoittaa että hän suhtautuu todella negatiivisesti Twilightiin, joten se voi olla fanille raskasta luettavaa. Toisaalta ehkä sitä kautta löytyisi uusia näkökulmia joihinkin asioihin?
   http://markreads.net/reviews/2010/11/complete-mark-reads-twilight-archive/

   Vampyyreista kansantaruissa: meillä kiersi ala-asteella joskus luokan kesken yhden tytön omistama kirja. Muistaakseni se oli Noidan käsikirja tai joku vastaava. Siinä oli todella pelottavia juttuja kummituksista ja ihmissusista ja vampyyreista ja vaikka mistä oudoista ja selittämättömistä tapahtumista ja kansanuskomuksista. Sieltä minä opin niistä ensimmäisen kerran (enkä kyllä varmaan nukkunut muutamaan yöhön... kuvittelin perheeni vampyyreiksi jne), myöhemmin näin Nosferatun (se se kai oli nimeltään), joka on mustavalkoinen, ikivanha vampyyrileffa. Sen tarina on ehkä kuuluisin vanha vampyyritarina, ja siitä on tehty monia muunnoksia ja versioita. Jotain tällaista olisi ehkä hyvä lukea. Netti tietysti auttaa myös, jos löytää ihan perus vampyyreista kertovia sivustoja. Mietin että jos olet etsinyt pelkästään suomeksi niin voi olla ettei paljon ole löytynyt. Englanniksi löytyy varmasti paljon. Voin toimia käännösapuna jos kielitaito ei riitä. Se on aika monella ongelmana tiedonhaun suhteen :/

   Vampyyreitahan siis on ollut kansanperinteessä aivan yhtä kauan kuin ihmisiäkin varmaan. Ne luultavasti juontavat juurensa ihan vain siihen että naiset ja vauvat kuolivat joskus synnytyksissä, verenhukkaan ja vaikka mihin muuhun, kun ei ollut lääketiedettä. Tähän ne luultavasti juontavat juurensa siksi että todella monet vampyyriuskomukset perustuvat juuri siihen että vampyyrit juovat vastasyntyneiden, muuten vaan vauvojen tai vasta äidiksi tulleiden verta. Näitä uskomuksia tosiaan on ollu aina. Sitten on ollut joitain verisiä sotapäälliköitä tai muita hulluja, esimerkiksi Romaniassa joku Vlad Seivästäjä jonka kerrotaaj seivästäneen uhrejaan ja juoneen niiden verta... joidenkin naisten kerrottiin kylpevän neitsyiden veressä ilmeisesti säilyttääkseen nuoruutensa. Kaikenlaisia uskomuksia on, joten säihkyvät vampyyrit eivät sinänsä ole mikään ensimmäinen rike vampyyrifolkloristiikasta... se on vain yksi vampyyrityyppi muiden joukossa, vaikka se kuinka hassulta kuulostaisikin. Kristinuskon myötä vampyyrin pystyi tappamaan tai vahingoittamaan pyhällä vedellä tai uskonsymbolin (ristin) esittämällä... mikä on aika huvittavaa myös.

   Poista
 9. Niin minä tiedän noita ristiuskomuksia sun muita valkosipulin kynsiä :D

  Joo, en osaa kunnolla englantia, vaikka päällisin puolin ymmärsinkin tuon englannin kielisen tekstin tuosta blogista. Mutta se oli vain jokin esittelyteksti? :o

  Kaikenlaisia tarinoita sitten onkin. :D Mutta jos niitä kansantaruja on paljon englanniksi niin taidan kyllä tarvita sitä suomentajaa. :)
  Sinä olet näköjään paljon perehtynyt vampyyreihin. Miksi minä olen ainoa, joka lähti tähän vampyyreista kirjoittamiseen melkein kylmiltään? Tietenkin minä tiedän jonkin verran vampyyreista, mutta suurinosa tämän blogin lukijoista tietää enemmän kuin minä, vaikkei edes kirjoita vampyyreista. Tai ainakin minä olen saanut sellaisen käsityksen...

  Täytyy miettiä tarkkaan se ympäristön kuvailu ja miettiä tosiaan niitä minun vampyyrejani. Häiritsee tosissaan, kun en tiedä mitä keksin siihen ihoasiaan. Mikä olisi se eroavaisuus, että vampyyrini ei tuhoudu auringossa. Koitan miettiä sitä tässä vaikka automatkan aikana, kun menen kotiin tänään.
  Huomasin Charlaine Harrisin kirjoissa, että siellä oli muitakin muodonmuuttajia, tai siis näitä taruolentoja. Olikohan se puoliksi ihminen ja puoliksi yksisarvinen vai mikähän se oli, kun en oikein muista juuri nyt. Kai se muistuu mieleen joskus. En siis todellakaan ole varma oliko se puoliksi yksisarvinen vai mikä, mut kuitenkin.
  Minua huvitti lukea se takakannen teksti, kun en ollut kuullutkaan, että tuollaisiakin puoliksi toista puoliksi toista voi olla myös. Kun ainoastaan olin kuullut ihmissusista, jotka ovat puoliksi ihmisiä ja puoliksi susia.
  Yksi juttu tuli mieleen ihmissusista: Olen lukenut, että se ei ole Meyerin keksintöä, että ihminen muuttuu oikeaksi sudeksi. Kun pelkäsin, että sekin on kopiointia, mutta ei ole.

  Minä olen kiinnittänyt huomiota siihen, että juoni ei ole samanlainen kuin Twilighteissa. Mutta en ole kiinnittänyt niin paljon huomiota itse vampyyreihin. Ja itse maailmaan. Tiedän kyllä kaupungin nimen, koska se kaupunki on oikeasti olemassa, mutta minun täytyy juuri sitä ympäristöä kuvata enemmän ja sitten vielä suunnitella niitä minun vampyyreitani. Minä olen koittanut sellaista keinoa, että minun vampyyrieni iholle tulee sellaisia kuvioita. Siis sellaisia pieniä ympyröitä, mitä ei edes erota. Ja ne kuviot kimaltaa vähän. Mutta en sitten tiedä, että onko tuo hyvä idea vai ei, mutta täytyy sitä sitten vielä miettiä. Mutta mitäs sinä tuosta sanoisit? Onko tuo idea hyvä vai huono?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, siis siellä on jokaiselle eri luvulle erikseen oma teksti, aina seuraavaa tai edellistä painamalla pääsee lukemaan niitä seuraavia lukuja kaiketi :)

   Minä en edes kirjoita vampyyreista... en ole koskaan kirjoittanut. Parissa tarinanalussa mainitaan vampyyrit mutta ne eivät ole niin suuressa roolissa että ne pitäisi selittää. Kiakenlaisiin kansantaruihin olen kyllä tykännyt perehtyä ihan muuten vaan! :)

   Charlane Harrisin kirjoja en ole lukenut mutta olen katsonut True Blood -sarjaa (Eikö hän ollutkin Stackhouse -kirjojen kirjoittaja?) ja siinä tosiaan on muitakin muodonmuuttajia. ja sitten esimerkiksi juuri päähenkilöllä on keijuverta. Minä itse olen kirjoittanut paljon muodonmuuttajista... alunperin lähdin ihmissusi-ajatuksesta useassa tapauksessa, mutta selitys esimerkiksi ihmissusille on tarinoissani aina eri. Esimerkiksi jossain on että ihmisillä on luontainen eläin mihin he muuntautuvat helpommin kuin muihin, tai ainoa mihin pystyvät muuntumaan. Ja se on kaikilla eri, eikä riipu esimerkiksi suvun muista muodonmuuttajista. Toinen selitys on ollut että kaikki jotka ylipäätään pystyvät muodonmuutokseen (kaikki ihmiset eivät toki pysty), ovat aikoinaan pystyneet mihin vain eläimeen, mutta sitten evoluution myötä eri sukuhaarat ovat pystyneet tiettyihin eläimiin... sen tyyppisiä selityksiä. :) Tietysti perinteisesti ihmissudeksi muututaan suden tai ihmissuden puremasta, sekin selitys minulla on jossain tarinassa.

   Puoliksi jotain on myös ollut aika pääjuttu monissa tarinoissani. Esimerkiksi yhdessä tarinassani on hahmo, jonka äiti on metsänhaltia ja isä on joutsen, joka kykenee muuntautumaan ihmiseksi. Silloin hahmo perii molemmilta vanhemmiltaan geenit ja hän on puoliksi haltia ja puoliksi joutsen, ja pystyy muuntautumaan myös ihmismuotoon noiden kahden lisäksi. Tällä nimenomaisella hahmolla äidin geenit ovat ne vahvemmat, jolloin hän siis aidossa muodossaan on haltia. Hänen veljellään ovat kuitenkin isän geenit vahvemmat, ja hän on aidossa muodossaan joutsen.

   Ihmissudethan eivät myöskään ole esimerkiksi ihmisen ja suden lapsia perinteisissä kansantaruissa, vaan ajatuksena on juurikin se, että suden puraisusta he muuttuvat susiksi täydenkuun aikaan. He eivät ole puoliksi ihmisiä ja puoliksi susia sinänsä. Ihmissudet eivät todellakaan ole Meyerin keksintöä, niistäkin olen joskus aivan pienenä jo lukenut ihan Aku Ankoista ja vaikka mistä. On jännä ettet sinä ole törmännyt tähän muualla :) Ihmissusien idea vaihtelee samaan tapaan kuin vampyyrien; eri alueilla on ollut erilaisia uskomuksia ja uskonnot ovat muovanneet käsityksiä lisää levitessään. Jotkut sanovat että ihmissudet eroavat susimuodossaan oikeista susista, toisen käsityksen mukaan taas ihmissilmä ei havaitsisi eroa mutta sudet haistaisivat sen.

   Kuviot iholla kuulostavat hyvältä idealta, mutta en ehkä laittaisi niitä kimaltelemaan sillä se on tietääkseni ainoastaan Meyerin keksintöä, en ole aiemmin kuullut vampyyritarinasta jossa iho säihkyisi tai kimmeltäisi. Kuviot ovat silti todella hyvä ajatus! Minä ehkä kuvittelisin ne enemmän palovamman näköisiksi, että ne olisivat vähän tummempaa tai punertavampaa ihoa ne kuviot, ja näkyisivät vahvemmin suorassa auringonvalossa, ja heikkoina epäsuorassa, eli jos on esimerkiksi vähän pilvistä. Perinteisestihän vampyyrit eivät kestä aurinkoa vaan palavat suorassa auringonvalossa tai oltuaan liian kauan auringossa. Vampyyrit joko palavat saman tien savuksi ja haihtuvat ilmaan tai alkavat saada pahoja palovammoja ja kuolevat sitten kivuliaasti. Siksi omasta mielestäni iholle voisi tulla palovammamaisia kuvioita. Tietysti teet itse päätöksesi, ihollehan voisi tulla vain yksi kuvio joka vaikka hehkuisi kuin palava hiili :)

   Poista
  2. Hehkuisi... Saatan laittaa ne kuviot hehkumaan, niin ainakin olisi erilainen kuin Meyerillä.

   Olen törmännyt ihmissusiin muuallakin, mutta nämä Meyerin susihahmossa olevat ihmissudet ovat ihan uutta minulle. :)

   Mielenkiintoisia hahmoja sinulla tarinassa. Saisinko joskus lukea tarinoitasi? :)

   Joo se True Blood -sarja on Harrisin kirjoihin perustuva sarja ;)

   Poista
  3. Aloitin ihan vastikään uuden blogin johon laitan lyhyempiä juttuja ja kirjoitusharjoituksia ja haasteita, mutta tällä hetkellä siellä ei ole paljon mitään, ja ainoa tekstikin on englanniksi, mikä ei sinulle tainnut olla niin helppoa. :)

   Aion kuitenkin laittaa sinne jatkossa enemmän ja paljon myös suomeksi tekstejä. Tuo ensimmäinen on sellainen painajaismainen tapaus lapsen näkökulmasta, ripauksella fantasiaa ja unenomaisuutta.

   Katsotaan, ehkä annan sinun jsokus lukea pidempiäkin tarinoitani ;) Niitä en sentään viitsi blogiin alittaa, paitsi nanon laitan luultavasti taas marraskuussa luku kerrallaan...

   Hehku oli minustakin aika hyvä ajatus, ja se sopisi mielestäni hyvin jos olet jonkinlaista kimallusta ajatellut :)

   Poista
  4. Sehän hienoa, että sinulla on uusi blogi! :) Pääseekö sinne sun blogiisi siis sun profiilin kautta? :o
   Muistit oikein, en ole kovin hyvä englannissa, vaikka todistus sanoo ihan muuta! :DD

   Joo, lukisin mielelläni sinun tekstejäsi. ;)

   Vau, se olisi hienoa, jos laittaisit nanosi luku kerrallaan blogiisi. En ole koskaan lukenut nanotekstejä (tosin en ole pyytänyt ketään näyttämään minulle nanotekstejään) mutta olisi mielenkiintoista lukea sellaisiakin välillä.

   Hehkusta minulle tuli vain mieleen se, kun olen kuvaillut sitä, että pimeässä joskus kun vampyyrini ovat vihaisia, heidän silmänsä hehkuvat. Mutta välillä muunlaisesta kiihkosta heidän silmänsä hehkuvat myös. Esimerkiksi, jos he ovat jonkin muun tunteen vallassa. Kiintymyksen tai jtn sinne päin. :D

   Poista
  5. Pääsee, mutta laitetaan nyt linkki vielä tähän varmuuden vuoksi ;) http://c-onwriting.blogspot.fi/

   Aloitinkin juuri kirjoittamaan yhtä tekstiä suomeksi, tosin siitä tulee todella synkkä... en tiedä miksi, en yleensä kirjoita synkkiä tai painajaismaisia tarinoita, mutta lyhyistä teksteistä näköjään tulee helposti sellaisia. Tai sitten minulla on synkkä kausi menossa :D

   Kuulostaa hyvältä, silloinhan hehku sopii myös iholle! :D He ovatkin sitten aika tulisia vampyyreita ;) Ja sivumennen sanoen he alkavat kuulostaa omanlaisiltasi vampyyreilta.

   Poista
  6. Kiva, että sinusta tuntuu siltä. Minustakin alkaa tuntua, että kohta saan jonkin järjenkin näihin minun vampyyreihini :D

   Minullakin tulee joskus tuollaisia kausia. Silloin vain täytyy kirjoittaa sitä, mikä sujuu parhaiten. Jos sinulla on nyt synkkää tekstiä, niin on jonkin aikaa ja sitten pikkuhiljaa ne alkavat taas kirkastua ja ovat iloisempia. :)

   Kiitti linkistä. Olen varmaan liian laiska käymään katsomassa kenenkään profiileja, sen takia varmaan kysyin :DD

   Poista