keskiviikko 5. kesäkuuta 2013

Miksi kuvailu on niin vaikeaa?

Aivan. Puhun nyt siitä, mikä on ylitsepääsemättömän vaikeaa minulle. Tunteiden kuvailu. Hajujen kuvailu. äänien kuvailu. Siis mitä henkilö kuulee ympärillään. Ympäristön kuvailu. Olen kyllä aina kuvaillut talojen huoneita. Mutta muu unohtuu. Se on vaan niin vaikeaa.
En osaa pysähtyä miettimään ja kuvailemaan tarinassa. Kun koko ajan menen itse asiaan. Dialogia tungen joka paikkaan. Kun kerran itse olen sosiaalinen, niin hahmoistani tulee liian sosiaalisia. :D
Juuri siitä minulle on huomautettu. Minun täytyy muistaa kuvailla erilaisia tuoksuja ulkona ja sisällä, Henkilöiden tunteita. Ympäristöä. Mutta se ei aina onnistu. Nyt olen saanut itseni kuvailemaan ja se alkaa olla vähän helpompaa, mutta en silti luoka siihen, että kuvailua olisi tarpeeksi. Ja päähenkilön ajatuksia piti selventää. Niitä on kyllä selvennetty runsaalla kädellä. Tai ainakin uskoisin niin.
Tuli vain mieleeni tässä äsken, että jos ihan tosissani ryhtyisin käymään siellä kotikaupunkini keskustassa, niin pystyisin painamaan mieleeni miltä siellä näyttää. Menisin jonnekin kahvilaan juomaan pepsiä ja katsoisin ikkunasta ulos. Ottaisin laukustani kirjoitusvihon ja kynän. Avaisin kirjoitusvihon ja ottaisin kynän käteen. Kirjoittaisin mitä tuoksuja kahvilassa on. Kahvin tuoksua. Leivosten tuoksua. Ihan mitä vaan tuoksuja mitä haistan. Kirjoittaisin ne ylös ja sitten keskittyisin tunteisiini. Miltä minusta tuntuu? Onko hyvä vai huono päivä? Olenko iloinen siitä, kun on ihana auringon paiste ja kuuma helle? (Jos silloin edes on hellettä).
Joisin pepsiä. Se maistuu hyvältä, niin kuin aina. Minä rakastan pepsiä ja colaa. Ja jos niikseen tulee, kirjoitan vihlkooni, että minä rakastan pepsiä ja colaa. Sehän raakatekstivihko, johon voi kirjoittaa mitä mieli tekee. Oli teksti sitten hyvää tai huonoa.
Sitten kuvailisin ympäristöä. Onko kahvilassa paljon ihmisiä? Herättääkö joku tietty ihminen huomiota kahvilassa? Jos hän vaikka nauraa äänekkäästi ja heiiluttelee käsiä ilmassa. Minkä värisiä pöytiä kahvilassa on? Kaikkea tällaista voisin kirjoittaa. Mutta minä en juuri käsikirjoitukseen kirjoita tällaisia asioita. Miksen? Minä varmaan keskityn liikaa muuhun. :( Miten voisin oppia kuvailemaan paremmin? No kai sitä täytyy vain kirjoittaa ja kirjoittaa.

6 kommenttia:

 1. Mutta tuossahan on jo hyvä alku, kyllähän sinä tiedät että kahvilassa tuoksuu kahvi ja leivokset ;) ja voit ihan hyvin rakastaa pepsiä. Miksei päähenkilösikin voisi? Sitten voisit joka väliin kertoa kuinka hänellä on kolajuoma kädessään tai kuinka hänen tekee sitä mieli kuumalla ilmalla.

  Minä itse kuvailen yleensä vasta editointivaiheessa, koska olen kuin sinä: kirjoitan kohtauksesta toiseen kauhealla kiireellä! Sitten editoidessa syvennyn jokaiseen kohtaukseen paremmin ja mietin miltä hahmoista tuntuu ja miltä ympäristö tuntuu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, päähenkilöni oikeastaan juo kahvia ja colaa. ;)
   Kun itse juon teetä ja colaa.
   Joo, siinä asiassa olemme näköjään samanlaisia

   Poista
 2. Kuvailuharjoituksesi kuulostaa hyvältä :) Kirjoitin joskus viime syksynä luontokuvailusta Hukkateille (http://www.hukkatiet.blogspot.fi/2012/09/susimaista-luontokuvailua.html), kannattaa käydä vilkaisemassa sitä. Siinä muun muassa olen kirjoittanut pätkän, jossa kaikki kuvailu tehdään muilla kuin näköaistilla. Sellainenkin siis auttaa: sulje silmät ja kuuntele ja haistele ympäristöä.

  Kuvailuharjoituksia on helppo tehdä, mutta välttämättä niitä ei tule istutettua varsinaisiin teksteihin. Kannattaa myös muistaa, että kuten turhaa dialogia myös turhaa kuvailua kannattaa vältellä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oletko poistanut sen postauksen, kun en löydä sitä :o

   Olen tehnyt yhden kuvailuarjoituksen. Kuvailin asuntolahuonettani. :)

   Joo, koitan juuri päästä eroon liiasta dialogista. Se vaan on vaikeaa saada aikaiseksi enemmän kuvailua ja vähemmän dialogia. :D

   Poista
  2. Miksihän se ei löydy? Kyllä sen siellä pitäisi olla :D Postasin sen viime syyskuussa, joten blogiarkiston kautta pitäisi löytyä nimellä Susimaista luontokuvailua :)

   Poista
  3. No niiin! Löytyihän se! Tuon linkin kautta en vaan päässyt siihen postaukseen. :D

   Poista