maanantai 2. syyskuuta 2013

Hidaste

Eilen illalla kun mietin fantasiatarinan vampyyreja ja yhden koelukijani palautetta fantasiatarinasta, tajusin, että hän on oikeassa eräässä asiassa. Nimittäin minun vampyyrini eivät ole uskottavia. Tai ei hän muistaakseni noin sitä ilmaissut, mutta minä ilmaisen sen niin. Nimittäin vampyyrini oleskelevat liian tuttavallisesti ihmisen kanssa, joka tässä tapauksessa on päähenkilö. Miten saan ilmaistua tekstissä sitä, että vampyyreilläni on vaikeaa olla päähenkilön lähellä. Miten sitä verenhimoa voi kuvailla ilman, että kuvailee esimerkiksi vampyyripojan ajatuksia? En viitsisi kirjoittaa käsikirjoitukseen tällaista dialogin pätkää:

- Hei (vampyyripojan nimi), onko sinun vaikea olla minun lähelläni, kun minun vereni tuoksuu niin hyvältä? Miia kysyi vampyyripojalta.
- Noo... onhan se aika vaikeaa, mutta siedän sen kyllä.

Ihan naurettavaa! En minä noin surkeaa dialogin pätkää siihen voi kirjoittaa! Se täytyy ilmaista jollain muulla tavalla. MUTTA MILLÄ TAVALLA??
Tähänkö minun fantasiatarinan taidot päättyvät. Siihen, etten osaa kirjoittaa uskottavia vampyyreja. Tämä on kyllä sellainen hidaste editoimisessa, että en ollenkaan tiedä mitä teen. Juuri kun ilahduin siitä, kun meni niin hyvin.
Valvoin nimittäin aika pitkään eilen illalla, kun mietin tätä. Mietin tätä aamullakin. Ja sitten bussissa, kun olin menossa kotiin. MITÄ MINÄ OIKEIN TEEN?

5 kommenttia:

 1. Tässä tulee nyt paljon asiaa, koska on hankala pureutua ongelmaan tuntematta tarinasi yksityiskohtia.

  Verenhimohan on usein kuvattu riippuvuudeksi. Vampyyri haluaa verta, koska hänen kehonsa tarvitsee sitä. Itse lähestyisin ongelmaasi tästä näkökulmasta.

  Riippuvaiset ihmiset reagoivat hyvin fyysisesti siihen, etteivät saa riippuvuutta aiheuttavaa asiaa.
  - Kehon muutokset: hikoilu, pakkoliikkeet, päänsärky, vapina, pahoinvointi, aistiharhat, kouristukset, huimaus, vampyyrillä verenhimo voi aiheuttaa hampaiden esiintulon (tai muun muutoksen siihen fyysiseen tilaan, jossa vampyyri saalistaa)
  - Mielialan muutokset: hermostuneisuus, jännittyneisyys, ärtyneisyys, väsymys, keskittymiskyvyn puute, ahdistuneisuus, levottomuus

  Entisenä tupakanpolttajana voin sanoa, että lopettaessani mieli pyöri pakkomielteisesti tupakassa, sormet kaipasivat tekemistä, istuin yhä tupakkapaikalla haistelemassa savua ja olin todella pahalla päällä. Addiktoituneen impulssien hallinta on myös huonoa, eli omia haluja ei yleensä kielletä, vaan mielessä pyörii helposti ajatus "jos vain maistan".

  Oletan, että tarinasi vampyyri saa yhä verta jostain, joten aivan hirveiksi vierotusoireiden ei pitäisi riistäytyä. Mieti sen sijaan:

  Miten hän on mukana tilanteessa, jossa hänen ajatuksensa pyörivät pakkomielteisesti veren ympärillä, eikä hän keskity esim. keskusteluun? On varmasti noloa myöntää ihastuksen kohteelle, että tämä herättää moisia ajatuksia, joten verenhimoon liittyy häpeää. Siitä ei varmaan haluta puhua. Mikä puolestaan tekee ärtyisämmäksi.

  Pari ajatusta siis.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Et arvaakaan miten helppottunut olen, kun sain kommentin juuri tähän tekstiin. Kun minua vaivaa tämä ongelma koko ajan. Mutta nyt sain sinulta näin hyviä neuvoja! Kiitos paljon!

   Mutta nyt vaan täytyy jotenkin tarinaan saada tämä kirjoitettua. Jos vaikka miettisin asiaa vähän ja silmäilisin fantasiatarinaa, niin kyllä se siitä.

   Poista
  2. Tuntuu vaan vähän tyhmältä, ettei tiedä vampyyreista paljonkaan. Eikä se oikeastaan ole mikään ihme. Mistään en vaan ole löytänyt sellaisia kirjoja, joissa kerrottaisiin vampyyreista. Eikä netistäkään löydy paljon mitään. Tietäisitkö sinä suomenkielisiä teoksia, joissa kerrotaan vampyyreista?

   Poista
  3. Faktateoksia vampyyreistä ei taida pahemmin olla suomeksi (Wikipedia ehdottaa "Vampyyrit kansanperinteestä populaarikulttuuriin").

   Itse olen yrittänyt katsoa ja lukea vampyyreistä mahdollisimman monesta lähteestä. Pääasiassa vampyyritarinat kuitenkin ovat kauhua ja vampyyrit niissä pahiksia.

   On aika hankala suositellakaan erityisesti mitään, kun en tiedä missä sinulla menee raja väkivallan yms. kanssa. Aika suuri osa lähdemateriaalista on oikeasti pelottavaa tavaraa.

   Ehkä Buffy Vampyyrintappaja? Kirjoista ehdottomasti Bram Stokerin Dracula ja Anne Ricen Veren Vangit.

   Poista
  4. No täytyy koittaa keksiä jostain muualta se ratkaisu tähän ongelmaan. Jos ratkaisu tulisikin mieleen aamulla, kun olen levännyt. Tosin ei se tullut tänäkään aamuna, joten miksi huomenna tulisi? No sen näkee sitten huomenna.

   Poista